Evenimente – 5 octombrie

1455 – Petru Aron, domn al Moldovei, primește un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile.

1830 – A încetat din viaţă cărturarul şi memorialistul Dinicu Golescu (n. 7 feb. 1777). A înfiinţat în 1826, pe moşia sa din Goleşti, o şcoală în care tinerii puteau învăţa gratuit, indiferent de categoria socială din care făceau parte. A fost membru fondator al Societăţii literare (1827) şi a contribuit activ la apariţia primului ziar în limba română, „Curierul românesc”.

1896: S-a nascut Constantin Rădulescu, fotbalist și antrenor român.  A antrenat echipa nationala la Campionatele Mondiale din 1930, 1934 si 1938. (d. 1981)

1902 – S-a născut Zaharia Stancu, poet, prozator şi ziarist român. Cartea sa „Desculţ” este cel mai tradusroman românesc din toate timpurile, fiind tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele existând o traducere şi în limba japoneză. (d. 1974)

2000 – A încetat din viaţă, în urma unui atac de cord, fotbalistul dinamovist Cătălin Hâldan.  Este supranumit de fanii săi „Unicul Căpitan”. În memoria sa, una din peluzele Stadionului Dinamo se numeşte „Peluza Cătălin Hâldan”.(n. 1976)

Reclame

5 gânduri despre „Evenimente – 5 octombrie

  1. hei! nu trebuie neaparat sa imi dai „aprove”la comentariu…. vreau sa te intreb ceva…
    stiu cum ai facut cu „acasa” si „health”…. dar cum ai facut paginile cu melodia zilei, evenimente, etc? pt k am incercat si eula blogul meu si nu merge…. mi le face ca si pagini si pot pune un singur POST … 😦 ma ajuti, te rog? e posibil sa nu imi dea voie de la tema, dar daca e blog pt grupa de copii, vreau sa am o tema mai colorata… 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s